Ořechové

Ořechový dort

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce 1 750 kJ

Korpus: 

  • 6 žloutků
  • 140 g cukru krupice
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g strouhanky z piškotů
  • 6 bílků na sníh
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • vanilka

 Nádivka:

  • 120 g hery nebo másla
  • 120 g cukru moučky
  • čokoláda na vaření

 

Žloutky třeme s cukrem do pěny, do toho přidáme ořechy, citronovou kůru, vanlku, strouhanku z piškotů, prášek do pečiva a pevný sníh. Po upečení necháme vychladnout, prořízneme v půlce a plníme nádivkou, která stačí i na potření povrchu dortu. Zdobíme plkami vlašských ořechů.

Nádivka: Máslo utřeme s cukrem. Čokoládu povolíme, nemusí téct, a smícháme. Chceme-li mít lesk, vmícháme žloutek.

—————

Ořechový dort s rumovou polevou

 

Doba přípravy: asi 70 minut

12 kousků

Piškotový korpus: 

  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • 8 vajec
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citronová esence nebo citronová kůra
  • 100 g mletých jader lískových oříšků
  • 100 g sekaných oříšků
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

 Poleva a ozdobení: 

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 cl rumu
  • několik jader ořechů

 

Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Máslem důkladně vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm a pečlivě ji vysypeme strouhankou.

Na piškot oddělíme u 6 vajec žloutek od bílku. Do mísy dáme 6 žloutků a 2 vejce. Přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme ručním šlehačem asi 15 minut, až se cukr zcela rozpustí a vznikne hustý bělavý krém. Přimícháme citronové aroma.

Na krém nasypeme oříšky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji na krém. Vše opatrně promícháme. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh. 1/3 sněhu vmícháme do těsta. Přidáme zbývající sníh a lehce promícháme. Piškotovou hmotou opatrně naplníme dortovou formu, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 45 minut.

Dort vyjmeme z trouby a dáme vychladnout. Vyndáme jej z formy a přeneseme na podnos.

Do mísy dáme moučkový cukr. Nejprve přimícháme rum, potom 1 lžíci vody. Třeme, až je poleva hladká a dokonale tekutá. Pokud by byla příliš hustá, přidáme 1 lžičku nebo 1 lžíci vody. Dort opatrně potřeme polevou a necháme ztuhnout. Ořechy posekáme nahrubo a posypeme jimi střed dortu.

—————

Oříškový dort s krémem

 

  • 4 žloutky
  • 10 lžic horké vody
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • půl kypřícího prášku
  • 4 bílky
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • 50 g hery

 

Karamel:

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml šlehačky

 

Krém:

  • 250 g hery
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 100 g ořechů

 

Žloutky ušleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Přidáme ořechy, citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a rozpuštěnou heru a vmícháme tuhý sníh z bílků. Naplníme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Pak necháme ve formě krátce vychladnout a vyklopíme. Vodorovně rozdělíme na 3 díly a každý potřeme meruňkovým džemem. Potom připravíme karamel a nakonec krém, který přimícháme do pěny utřené z hery a cukru. Dvěma třetinami slepíme korpus a celý dort potřeme zbytkem. Povrch ozdobíme krémem, posypeme ořechy, kakaem a moučkovým cukrem.

—————

Oříškový dort s vaječným likérem

 

16 kousků

Korpus:

  • 5 vajec (bílky a žloutky oddělíme)
  • 160 g krupicového cukru
  • 80 g jemně nastrouhaných lískových oříšků
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g solamylu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • tuk a hrubá mouka na formu

 Náplň:

  • 200 ml smetany ke šlehání vyšlehané dotuha
  • 200 ml zakysané smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 ml vaječného  likéru
  • 6 plátků želatiny

 Dohotovení:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g lískových oříšků
  • lístky meduňky na ozdobu

 

Bílky vyšleháme s 1/2 krupicového cukru na tuhý sníh, žloutky se zbylým krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny. Hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku, kypřící prášek, solamyl a oříšky. Ve vymazané a vysypané formě pečeme těsto při 160 °C asi 45 minut. po  upečení necháme korpus vychladnout ve formě.

Smetanu smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a likérem. Želatinu necháme nabobtnat v 80 ml studené vody a za stálého míchání jí zahříváme téměř k varu. Horkou vmícháme do náplně. Hmotu ihned nalijeme na korpus a dáme zatuhnout.

Oříšky dáme na plech, opražíme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme je vychladnout a odstraníme slupky. 16 oříšků si necháme na ozdobení a zbylé nahrubo nastrouháme.

Smetanu vyšleháme dotuha. Strany dortu potřeme částí šlehačky a obalíme nastrouhanými oříšky. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na dort ozdobně nastříkáme malé pusinky. Dozdobíme ho oříšky a meduňkou.

—————